Razgovarajte iz USA
putem bonova
Tarot - od igre do proročanstva

Tarot - od igre do proročanstva

Tarot (prvotno poznat kao trionfi, a poslije tarocchi ili tarock) je set igraćih karata koje se upotrebljavaju od sredine petnaestog stoljeća u raznim krajevima Europe za igre kao što su talijanski tarokini (tarocchini), francuski tarot i austrijski kraljevski poziv (Königrufen) od kojih se mnoge igraju i danas. U kasnom osamnaestom stoljeću, neki se setovi karata za tarot počinju upotrebljavati za proricanje pomoću čitanja karata tarota i kartomancije (vraćanje pomoću karata) što je dovelo do razvoja odabranih špilova karata za takve okultne namjene.

 

Boja je u kartama posebno označen niz (npr. srce, pik, tref, kara), na taj se način u tarotskim kartama razlikuju: njemačke karte za tarot, francuske karte za tarot, latinske karte za tarot. Te su karte njemačke, francuske ili latinske prema oznakama koje imaju. Niz karata dolazi četiri puta s različitim oznakama. Uz to, tarot ima zasebnu adut boju s 21 kartu i jednu kartu poznatu kao karta Budale; ovaj dio tarot špila s 22 karte poznat je kao glavna arkana. Ovisno o pravilima pojedine igre, džoker može biti adut ili se može odigrati da se izbjegne (obavezno) odgovaranje na boju. Te se tarot karte i dalje koriste u većem dijelu Europe za igranje konvencionalnih igara s kartama bez okultnih asocijacija.Među zemljama engleskog govornog područja u kojima se ove igre ne igraju često, tarot karte koriste se prvenstveno za proricanje, obično koristeći posebno dizajnirane pakete. Neki koji tarot koriste za kartomantiju, vjeruju da karte imaju ezoterične veze sa drevnim Egiptom, Kabalom, indijskom Tantrom ili I Chingom, iako znanstvena istraživanja nisu pronašla dokumentirane dokaze o takvom podrijetlu ili o korištenju tarota za proricanje prije 18. stoljeća.

 


Povijest tarota


Karte za igranje prvi su put u Europu ušle krajem 14. stoljeća, najvjerojatnije iz Mamluka u Egiptu. Prvi zapisi datiraju u 1367. u Bernu i čini se da su se vrlo brzo proširili cijelom Europom, što se može vidjeti iz zapisa, uglavnom zabranjenih igara na kartama.


Prva dokumentirana pakiranja tarota zabilježena su između 1440. i 1450. u Milanu, Ferrari, Firenci i Bologni kada su uobičajenim kartama dodani aduti s alegorijskim ilustracijama. Ti novi špilovi nazivali su se carte da trionfi, trijumf karte i dodatne karte poznate jednostavno kao trionfi, koje su na engleskom postale "aduti". Najranija dokumentacija o trionfiju nalazi se u pisanoj izjavi u sudskim spisima iz Firence, 1440. godine.

 

Tarot karte i njihova značenja

 

Tarot je izvrsna tehnika za usmjeravanje i savjetovanje, kao i za rješavanje problema. Svaka od karata ima svoje značenje i svatko može naučiti čitati Tarot karte, ali treba malo vježbe.

Ljudima koji nisu upoznati s proricanjem može se činiti da netko tko tumači Tarot karte "predviđa budućnost". Međutim, većina Tarot majstora reći će Vam da karte nude smjernice, jednostavno tumačeći vjerojatni ishod na temelju sila koje trenutno djeluju.

 

Tarot – Velika Arkana


U Velikoj Arkani nalaze se 22 karte, a svaka prikazuje neki aspekt ljudskog iskustva. Karte glavne arkane usredotočene su na tri teme: područje materijalnog svijeta, carstvo intuitivnog uma i područje promjena.


Tarot – Karte (u boji) Pehara


Pehar je jedna od četiri boje karata za tarot. Taj niz povezan je s pitanjima odnosa i osjećaja. Kao što možete očekivati, također je povezan s elementom vode, a kasnije i sa smjerom Zapada. U nekim tarot špilovima možete pronaći čaše koje se nazivaju pehari, kaleži, kotlovi ili nešto drugo. Tu ćete pronaći kartice koje se odnose na ljubav i slom srca, izbore i odluke povezane s osjećajima, obiteljskim situacijama i bilo čime drugim što je povezano s načinom na koji komuniciramo s ljudima u našem životu.

Kad jedna od ovih karata prilikom proricanja stručnjaka dominira, to može upozoravati na to da dopuštate svojim osjećajima da upravljaju Vama i da možda predvidite logiku i razum.


Tarot – Karte mačeva


U tarotu, taj niz povezan je sa sukobima, fizičkim i moralnim. Također je povezan s elementom zraka, a potom i smjerom Istoka. U ovoj boji ćete pronaći karte koje se odnose na sukobe i nesuglasice, moralne izbore i etičke nedoumice. Iako neki ljudi mačeve vide kao predstavnike sukoba, oni su mnogo složeniji od toga. Oni također simboliziraju promjenu, moć, ambiciju i akciju.

 

Tarot – Karte Pentagrama ili novčića


U Tarotu je, taj niz povezan je s pitanjima sigurnosti, stabilnosti i bogatstva. Također je povezan sa elementom zemlje, a kasnije i sa smjerom Sjevera. Karte simboliziraju smjernice koje se odnose na sigurnost posla, rast obrazovanja, ulaganja, dom, novac i bogatstvo.

Ovo je jedna od četiri boje u tarotu koja se bavi materijalnim stvarima i stvarima koje možete posjedovati i dodirivati. Financijske zabrinutosti često mogu iskriviti način na koji vidimo druge stvari u svom životu, pa pripazite na nagovještaje da novčani problemi - ili uspjesi - mogu utjecati na Vašu situaciju.


Tarot – Karte Štapova

 

U Tarotu, boja štapa povezana je s pitanjima intuicije, inteligencije i misaonih procesa. Također je povezana s elementom vatre, a kasnije i smjerom Juga. Štapovi se odnose na kreativnost, komunikaciju s drugima i tjelesnu aktivnost.

Kad se gomila štapova pojavi prilikom čitanja Tarota, to često može značiti da postoje kreativna rješenja za Vašu situaciju - ali morat ćete ih potražiti, čak i ako taj proces potraje znatno duže! Razmišljajte izvan okvira, kombinirajte ideje i sve ih spojite u kohezivnu strategiju. Maksimizirajte svoju individualnu kreativnost da biste iskoristili blagodati.

Najnoviji članci
Mjesečni horoskop za srpanj 2024. - saznajte što Vam donose zvijezde!
Mjesečni horoskop za srpanj 2024. - saznajte što Vam donose zvijezde!

Više
Ivan Gotal - Sve o Talismanima *SPECIJAL* | 2. DIO
Ivan Gotal - Sve o Talismanima *SPECIJAL* | 2. DIO

Više
8 mitova i zabluda o Tarotu i Tarot kartama
8 mitova i zabluda o Tarotu i Tarot kartama

Više
Select your currency
EUR Euro