Nedostupno
BONOVI ZA RAZGOVORE
Najpovoljnije minute
064 501 510
Fix 3,49 kn/min Mob 4,78 kn/min
647 444
Cijena 6,20 kn/sms
Kako preboljeti gubitak voljene osobe?

Kako preboljeti gubitak voljene osobe?

Kako preboljeti gubitak voljene osobe? Mogli bismo reći da se svatko od nas susreo ili će se susresti s gubitkom voljene osobe. Tuga je sasvim normalan odgovor. Što ste bliži bili s osobom koju ste izgubili, to je proces tugovanja bolniji. Gubitak voljene osobe je, za razliku od drugih gubitaka, konačan i nepovratan. Uz to, blagdani poput Božića, imendan voljene osobe ili rođendan mogu ponovno probuditi uspomene, sjećanja i osjećaje prema pokojniku, možemo osjećati veliku tugu. Kad nam se čini da smo se oporavili i nastavili dalje sa svojim životom, pronašli neke stvari koje nas usrećuju, ponovno se pojavi tuga. Važno je znati da nismo sami u tome i da je ovo potpuno normalan proces te da će to stanje proći. Svi se katkad zapitamo - kako preboljeti gubitak voljene osobe.

 

Gubitak voljene osobe: Proces tugovanja

Za početak, treba dodati da smo svi različiti i da je tuga individualan proces. Međutim, trebate zapamtiti da je normalno osjećati sve emocije koje osjećate, od tuge do poricanja, od krivnje do ljutnje. Prihvatiti smrt bliske osobe je teško. Tako da ne postoji određeno vrijeme kad će to stanje proći. Ono što je sigurno je da će s vremenom ta teža razdoblja dolaziti s manjim intenzitetom i kraće trajati. Normalno je i godinama poslije osjetiti veliku tugu, posebice ako nas neki trenuci podsjete na voljene osobu i to kako smo ih željeli podijeliti s njom.

Osjećaj krivnje i ljutnje je također normalna reakcija. Primjerice, ako se voljena osoba borila s nekom neizlječivom bolesti. U toj situaciji možemo pomisliti da možda možemo nešto napraviti i kasnije osjećati krivnju i ljutnju jer u tome nismo uspjeli. Ali trebate biti realni i znati da je to nemoguće spriječiti i da to nije Vaša krivnja. 


Imate važno pitanje za ljubav, a niste u mogućnosti razgovarati sada? Pošaljite SMS poruku! Pošaljite ključnu riječ LJUBAV, Vaše ime, datum i godinu rođenja na 647 444 (6,20 kn/sms), kako biste dobili pomoć od najboljeg stručnjaka!

Astro savjetnica Dada - kod 432

Kako preboljeti gubitak voljene osobe: Simptomi tugovanja

Gubitak voljene osobe može se manifestirati i pojavom straha. Odjednom nas može snaći puno briga, osjećaj strepnje, bespomoćnosti i nesigurnosti. Treba ostati sabran, koliko god je to moguće, i biti svjestan toga da sve to može utjecati na naše zdravlje i opće funkcioniranje u životu. U težim situacijama vrijedi potražiti stručnu pomoć ili se okrenuti članu obitelji ili prijatelju za razgovor, jer ako je Vaša reakcija na emocije jako izražena, to može dovesti i do fizičkih simptoma kao što su napadaji panike. Uz to, može se pojaviti gubitak apetita, samim time i gubitak kilograma. Ili obratno, ne možete kontrolirati svoj apetit, jer hranu vidite kao izvor utjehe. Stres je također normalna pojava u ovoj situaciji. 

najbolja sanjarica

 

Kako preboljeti gubitak voljene osobe: Kvalitetan život uz prihvaćanje žalosti 

Kako nastaviti dalje? Kako preboljeti gubitak voljene osobe? Okružite se obitelji i prijateljima koji su Vaša potpora. Oni će Vam pružiti ruku pomoći kako biste uz njihovu podršku lakše preboljeli gubitak voljene osobe. Nemojte se zatvarati u sebe i izbjegavati ih. Jer podrška Vam je potrebna, bez obzira na to što možda mislite da ste i sami dovoljno snažni. Teško je nekome pomoći u toj situaciji, stoga budite otvoreni i recite bližnjima što Vam je potrebno – zagrljaj, rame za plakanje ili razgovor. Uz to, ako ste religiozni, utjehu možete potražiti u molitvi ili nekim drugim duhovnim ritualima. Molitva koja Vam puno znači može biti od velike pomoći.

 

Važno je da nastavite brinuti o sebi

Emotivna rastrojenost uvelike može utjecati na Vaše zdravlje. Pa je važno da nastavite brinuti o sebi. Ne trebate raditi velike korake. Postavite si prvo kratkoročne ciljeve. Je li to šetnja prirodom ili neki hobi na otvorenom, bitno je da fizički budete aktivni jer su tijelo i um povezani. Pokušajte si osigurati dovoljno odmora i dobar san. Pravilan način prehrane također nemojte izostaviti, jedite više manjih obroka jer Vam je to potrebno za opće funkcioniranje. Izbjegavajte lijekove koji trenutno podižu raspoloženje, jer Vas takvi lijekovi nakon prestanka djelovanja ponovno vraćaju u depresivno stanje. 

Tugu možete izraziti na mnogo načina...

Situacije u kojima također možete osjetiti navalu tuge su blagdani, važni datumi poput rođendana, godišnjice, obljetnice. Nemojte klonuti u tim situacijama, već duboko udahnite i znajte da je sasvim normalno biti tužan u tim prigodama. Ako se u tim trenucima ne možete oduprijeti tuzi jer je prevelika, potražite blisku osobu i recite joj kako se osjećate. To će Vam itekako pomoći da stvari sagledate iz drugog kuta. 

Nemoguće je zaboraviti voljenu osobu. Ali tugu možete izraziti na mnogo načina; prisjetite se lijepih trenutaka s voljenom osobom. Svoje misli pretočite u dnevnik. Napišite voljenoj osobi sve što niste stigli reći. Album zajedničkih slika je također dobra ideja kako biste nastavili njegovati uspomene. Razmislite što je bilo važno voljenoj osobi i krenite u tom smjeru. Na primjer, ako je voljena osoba pomagala drugima putem neke humanitarne organizacije i to joj je bilo veoma važno u životu, nastavite djelovati i pomagati drugima u ime voljene osobe. 

Za kraj, važno je da uočite razliku između tugovanja i depresije. Depresivna osoba nikako, nikad i ni u čemu ne pronalazi išta pozitivno. Za razliku od tugovanja, kod depresije se krivnje i beznađe ne smanjuje. Ako Vas obuzme takav osjećaj očaja i praznine koji ne prestaje - ne sramite se. Potražite stručnu pomoć. 


Izgubili ste nekoga bliskog? Ili se voljena osoba trenutno suočava s nekim problemima u životu? S povjerenjem se obratite savjetnici Veri na kodu 419 i savjetnici Mirti na kodu 613, 064 501 510 (FIX: 3,49 kn/min / MOB: 4,78 kn/min), koje će Vas saslušati i ponuditi rješenje za svaki Vaš problem!

Pročitajte još:

 

Amajlija koja i Vama može donijeti sreću i novac!

Nasljednica Baba Vange s ozbiljnim predviđanjima o svijetu?

 

facebook

Select your currency
HRK Hrvatska kuna
EUR Euro